Miért tartsuk meg a jól bevált ablakokat?



Műemlékeink és értékes régi épületeink legnagyobb része olyan nyílászárókkal épült, amelyeket jó faanyagból készítettek, szerkezetük hosszú idő alatt szerzett tapasztalatok eredményeként fejlődött ki. Megfelelő karbantartás esetén még szinte korlátlan ideig megőrizhetőek lennének, mert állapotuk mind a mai napig kiválló. Száz-százötven év elteltével sem indokolt a cseréjük. Többnyire mégis áldozatul esnek a felújításoknak, gyakran pusztán azért, mert az a téves képzet alakult ki, hogy nem feleltethetők meg a mai energetikai elvárásoknak, és hosszú távon olcsóbb a cseréjük, mint a felújításuk. Ez nem így van! (Részletesebben a konferencia előadásait és a szakirodalmat.)

Ezzel a honlappal segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik hagyományos, eredeti ablakaik megőrzésére törekednek.

Sokféle hasznos információt kínálunk látogatóinknak a lassan már feledésbe merülő festési eljárástól a valós hőfizikai méréseken át a legújabb üvegezési technológiákig, amelyeket kifejezetten a műemlék-jellegű ablakokhoz fejlesztettek ki.

Reményeink szerint honlapunkon a későbbiekben egymásra találnak majd az ablaktulajdonosok és a felújítások terén jártas mesteremberek, gyártók és építészek.

Kérjük, hogy észrevételeikkel, további jó tanácsaikkal és kérdéseikkel is forduljanak hozzánk bizalommal.